perjantai 19. lokakuuta 2012

#10 - Commando (1985)

Suuri yleisö saattaa muistaa Arnold Schwarzeneggerin parhaiten rooleistaan Terminaattorina ja Conan Barbaarina. Nämä ikoniset roolit sementoivat Arnoldin aseman 80-luvun suurimpana toimintatähtenä ja mies olisi voinut ihan hyvin lyödä hanskat tiskiin jo tuossa vaiheessa. Legendan arvo oli ansaittu. Täytyy kuitenkin muistaa että näiden suurimpien klassikoiden vanavedessä Schwarzenegger  työsti kymmeniä ja kymmeniä muita rooleja ja elokuvia jotka eivät osoittautuneet ihan yhtä yleisesti palvotuiksi mestariteoksiksi. Vuosien myötä useimmat näistä elokuvista ovat kuitenkin kohonneet vannoutuneiden fanijoukkojen kulttisuosikeiksi. Näiden piirien puolesta IMDB ja Empiren kaltaiset instituutiot voivat heittää vesilintua top-listoillaan. Oscarit ovat yhtä tyhjän kanssa. Kriitikot ovat idiootteja eikä heidän mielipiteillään ole väliä. Nämä innokkaat fanijoukot tekevät omat sääntönsä ja luovat näiden elokuvien ympärille myyttisen maineen ja auran joka nostaa teokset arvostelun yläpuolelle. Yksi palvotuimmista mestariteoksista on vuoden 1985 Commando. Elokuva on täydellinen kiteytys kaikista 80-luvun toimintaelokuvien toimivimmista kliseistä sekä monien listauksissa Arnoldin definitiivisin teos. Miksi? Ottakaamme selvää.


MIES!

80-luvun loppu ja 90-luvun alku olivat totisesti kulta-aikaa meille sen ajan kersoille. Varhaislapsuus oli ohi ja rupesimme kiinnostumaan enemmän ja enemmän normileikkien ulkopuolisesta maailmasta. Aikaiset nukkumaanmenoajat olivat historiaa. Ennenpitkää ukaasi "tämä on liian raaka sulle, älä katso" menetti tehonsa ja muodostui pikemminkin käänteiseksi kehotukseksi. Räjähdykset, lihakset, aseet ja lähitaistelu kiehtoivat pientä poikaa ennenkokemattomalla tavalla. Piirretyt eivät enää riittäneet, nyt tarvittiin ehtaa tavaraa.

Täytyy jälleen muistaa että noihin aikoihin internetistä ei ollut minkäänlaista hajua. Tiedot näyttelijöistä ja elokuvista vaihtoivat omistajiaan ala-asteen välitunneilla. Juttuja kuunneltiin ringeissä silmät pyöreinä. Milloin joku oli nähnyt Terminatorin, toinen Kickboxerin ja kolmas Re-Animatorin, "maailman raaimman elokuvan jossa tapettiin oikeasti". Elokuvat nousivat täysin myyttisiin sfääreihin ja jokaisesta tiedonmurusestakin oltiin kiitollisia. Ne onnekkaat jotka pääsivät ihan oikeasti näkemään näitä elokuvia nostettiin henkiselle jalustalle ja heidän ympärilleen kerääntyi opetuslapsia. Opetuslapsia, jotka halusivat kuulla viimeisimmät uutiset Stallonen ja Van Dammen verisistä otteista. Nuo toimintatähdet olivat meille yhtään liioittelematta Jumalia.

Hädän hetkellä apuun tuli tarinoissani jo moneen kertaan esiintynyt Jukka-enoni. Pienelle maalaispojalle matkat isoon ja pelottavaan Ouluun olivat jo itsessään hienoja hetkiä, mutta jokaisen reissun huippukohta oli pääseminen varsinaisen aarreaitan äärelle: Jukan videohyllylle. Elettiin aikaa ennen nettipiratismia ja VHS-kopiointi kävi kuumana videovuokraajien keskuudessa. Jukka olikin ottanut varmaan talteen lähes kaikki tuon aikakauden merkittävimmät toimintaelokuvat ja pläräilinkin valikoimaa haltioituneena. Valinnan vaikeus oli valtavaa kun lainattavat elokuvat oli poimittava. Kaikkia ei voinut ottaa, jotain oli aina pakko jättää odottamaan seuraavaa vierailua. Määrä korvattiin kuitenkin laadulla ja normaali saalis saattoi koostua vaikkapa "Die Hard, Rocky IV, Total Recall, Commando & Poliisiopisto 3"-tyylisestä kombosta. Lienee sanomattakin selvää että kotimatkat junassa oli tuskastuttavan hitaita ja täynnä odotusta.

Paul Verhoevenin Total Recall ei ollut kuitenkaan heti alkuun sitä mitä tilattiin. Alle 10-vuotiaalle naskalille elokuva oli vain yksinkertaisesti liian monimutkainen, polveileva ja jossain määrin jopa pelottava ja uhkaava. Kummallinen poukkoilu muistin ja todellisuuden välissä pisti pään todella sekaisin eivätkä kolmitissiset muijat auttaneet yhtään asiaa. Mitä tämä on, ollaanko nyt Marsissa vai Maassa vai kenties molemmissa? Muistan Verhoevenin Robocopin aiheuttaneen aikoinaan samanlaista ihmettelyä eikä homman hahmottaminen isossa kaavassa ottanut onnistuakseen. Nämä eivät tosiaan olleet ainoastaan pelkkää aivotonta ryskettä. Myöhemmin elokuvat ovat tietenkin auenneet hieman eri tavalla ja tänä päivänä Robocop onkin yksi suosikkitoimintaelokuvistani. Ehkä palaamme Peltipollarin seikkailuihin myöhemmin.

Hätä oli kuitenkin tosiasia. Total Recallin jälkeen olin pihalla kuin lumiukko ja henkilökohtainen elämäni oli leviämässä käsiin. Miksi Arnold sekoili noin kummallisesti? Eikö tässä elämässä voi luottaa enää mihinkään tai kenenkään? Tarvittiin balsamia haavoille. Tarvittiin jotakin joka palauttaisi jalat maanpinnalle. Tarvittiin nakkeja, tarvittiin muusia. Back to basics. Tarvittiin Commando.

Eikä elokuva tosiaan jää näpräilemään lähtöruutuunsa. Ensimmäisen kolmen minuutin aikana näemme kolme eri kuolemaa ja maestrona jokaisessa hengenriistossa toimii aina yhtä kuumottava Bill Duke. Ampumista, yliajamista, räjäyttelyä. Miehen motiiveista tai syistä ei anneta minkäänlaista vihjettä, tämä on kylmäveristä murhaamista. Salaisuuksien vyyhti rupeaa aukeamaan vasta myöhemmin.


Kuka voisi epäillä rikospaikalla tätä miestä räjäyttäjäksi?


Toiminnallisen intron jälkeen valkokankaalle astelee elokuvamme ehdoton tähti, John Matrix. Eikä miehen esittelyä voisi juuri eeppisemmin tehdä - näemme valtaisan lihakolossin astelevan halki metsäisen vuoristoalueen. Kamera seuraa tämän uroksen etenemistä jopa kiusallisen kiihkeästi ja saamme nauttia erittäin miehekkäistä lähikuvista joissa keskitytään Matrixin muskeleihin. Myös moottorisaha sekä olalla lepäilevä tukkipölli saavat osansa ruutuajasta. Ilmassa leijuu vahva testosteronin katku ja katsoja saattaa tuntea jossain määrin jopa homoeroottista väreilyä. Vaikka Matrix on uransa lopettanut kommando, ovat hänen aistinsa edelleen terävät. Mies silmäilee ja tarkkailee ympäristöään piinkovalla katsellaan. Kortit lyödään pöytään heti kättelyssä. Faktat ovat selvät - tälle miehelle ei kannata ryttyillä.

Alun yrmistely on kuitenkin silmänlumetta sillä saammekin nähdä että Matrix ei ole suinkaan yksin. Pian hänen seuraansa liittyy Matrixin tytär, jota näyttelee sittemmin suhteellisen kuumaksi kinkuksi kasvanut Alyssa Milano. Kaksikko elää vuorien keskellä idyllistä perhe-elämäänsä joka muodostuu mm. jätskin syömisestä, kauriiden ruokkimisesta, kalastelusta ja uimisesta. Kaikki on täydellistä. Matrix halii ja suukottelee tytärtään estoitta ja yrittää jopa pussata pientä kaurista! Tarkistakaa vaikka videonauhalta.

Taustalla säksättävä James Hornerin Commando-tunnari luo kuitenkin kontrastia hellyyttävän kuvamateriaalin kanssa. Ilmassa on jotakin pahaenteistä.


Oh Arnie you so funny!

Eräänä päivänä idyllin rikkoo helikopterin ääni. Matrixin vanha opettaja ja komentaja Franklin Kirby on saapunut varoittamaan sankariamme uhkaavasta tilanteesta. Joku on päättänyt ruveta niittamaan Matrixin vanhoja joukkoja olan takaa. Uusista identiteeteistä huolimatta joku on löytänyt miehet ja pistänyt heidät kylmiksi. Kirbyn mukaan Matrix on seuraava kohde ja jättää tämän turvaksi muutaman sotilaan. Ovatko he hyviä?, kyselee Matrix. Kirby vastaa että eivät niin hyviä kuin sinä silloin aikoinaan. Matrix myhäilee.

Suojelijat eivät kuitenkaan ehdi pyörimään Matrixin tiluksilla muutamaa minuuttia kauempaa, sillä tappajat ovat jo löytäneet paikalle. Suojelijat eliminoidaan välittömästi ja Matrix tyttärineen jää hyökkääjien armoille. Tohinan keskellä Matrix onnistuu niittamaan muutaman vihollisen sekä tykittämään parit nasevat one-linerit mutta lopputulos on silti surkea. Jenny on kidnapattu. Paikalle jäänyt vihollisjoukon edustaja koittaa luetella Matrixille sääntöjä tyttärensä pelastamiseksi mutta Matrix lopettaa keskustelut pamauttamalla  luodin vihollisen silmien väliin.

Matrix ryhtyy hillittömään takaa-ajoon jarruttomalla lava-autollaan mutta hommasta ei tahdo tulla lasta eikä paskaa. Täysin överiksi menevien räjähdysäänitehosteiden siivittämänä Matrix joutuu vihollisten kynsiin ja joukon keskeltä paljastuukin tuttu mies menneisyydestä.

Bennett. You son of a bitch!

Mad Maxistakin tutun Vernon Wellsin Bennet on yksi elokuvahistorian niljakkaimmista pahiksista ja täydellinen vastakohta suoraselkäiselle ja komealle Matrixille. Pömppömahainen, jollain irvokkaalla tavalla Freddie Mercurya muistuttava viiksiniekka ilmoittaa tulleensa maksamaan potut pottuina Matrixille koska tämä pudotti Bennetin aikoinaan joukkueestaan. Elokuvan edetessä Matrixin ratkaisu rupeaa kyllä vaikuttamaan ihan fiksulta ratkaisulta, niin ylikierroksilla Bennett tuntuu käyvän tilanteessa kuin tilanteessa. Hommaa ei tosissaan auta miehen erikoinen asukokonaisuus joka muodostuu mm. pitkistä nahkasaappaista, silmukkapanssariwifebeaterista, nahkahanskoista ja koiran kaulapannasta. Oikeastaan vain nahkalakki puuttuu. Kokonaisuuden kruunaavat erittäin vahvasti Tom Of Finland-henkiset viikset jotka joutuvat alituisen syljenpärskinnän kohteeksi Bennetin kilahdellessa tuon tuosta. Mainio mies.


Odotin suudelmaa jo tässä vaiheessa.

Suoran koston sijaan Bennettin lauma on liikkeellä muista syistä. Commando yrittää herätellä poliittisia motiiveja esitellessään Ariuksen, Matrixin entisen vihollisen ja Bennettin nykyisen pomon. Tämä limanuljaska haluaa Val Verden presidentiksi hinnalla millä hyvänsä ja miehen suunnitelmissa onkin kiristää Matrix hoitamaan hallitseva presidentti pois elävien kirjoista. Jos ja kun kilpailija vaihtaa hiippakuntaa, päästetään Jenny-tytär isukkinsa huostaan. Alkuun Matrix ei innostu asiasta ja tokaiseekin vahvan aksentin sävyttämänä "Fuck you". Mies kuitenkin taipuu kun Bennett nykäisee esiin kyrp... veitsensä ja sivelee sillä uhkaavasti Jennyn kaulaa. Vaihtoehtoja ei ole ja Matrix talutetaan lentokentälle kahden kaitsijan kanssa. Jos miehistä ei kuulu tiettyyn kellonaikaan mennessä, Bennett toteuttaa uhkauksensa. Ennenkuin Matrix aloittaa yhden miehen taistelunsa aikaa vastaan, antaa hän Bennettille lupauksensa - I'll be back!

Eikä Bennett ole suinkaan ainoa kenelle Matrix innostuu antamaan lupauksiaan. Yhdessä kaikkien aikojen suosikkielokuvassani The Warriorsissa loistanut David Patrick Kelly on mukana Commandossakin ja hänen näyttelemänsä Sully on yksi elokuvan ikimuistoisimmista hahmoista. Näsäviisasteleva ja vittuileva Sully erehtyy heittämään Matrixille härskiä läppää tämän tyttärestä, ja tästähän Matrix riemastuu. Hän tuumii Sullyn olevan hauska heppu. Niin hauska, että hän tulee tappamaan tämän vasta viimeisenä. Jumalauta mikä vastapallo!

Matrix astelee lentokoneeseen mutta kone ei ehdi edes nousta ilmaan kun mies on jo aloittanut pakomatkansa. Mies niittaa kaitsijansa tajuttomaksi napakalla kyynärpääiskulla ja taitaa sen jälkeen tämän niskat. Lentoemännälle Matrix toteaa ystävänsä tarvitsevan rauhaa ja lepoa, onhan hän... wait for it... wait for it... kuolemanväsynyt! Vitsailun lisäksi mies erikoistuu myös henkilökohtaisen hätälaskun suorittamisessa ja näemmekin jossain määrin uskomattoman loikan nousevasta koneesta läheiselle rämmikölle. Matrix ei ole hengenvaarallisesta loikasta moksiskaan tai edes hengästynyt. Mies synkronoi kellonsa. Aikaa on tasan 11 tuntia. On tullut aika ruveta potkimaan persauksia.


It's time to kick ass and chew bubblegum.

Ensimmäiseksi kohteekseen Matrix ottaa Sullyn, joka ei ole vielä ehtinyt lentokentän terminaalia kauemmas. Nilkki on iskenyt silmänsä puhelimessa puhuvaan naikkoseen ja yrittää kisutella tätä täysin rinnoin. Iskuyritys jää kuitenkin suhariksi ja Sully tyytyy huorittelemaan mimmin ja poistumaan paikalta. Varjoissa lymyilevä Matrix on kuitenkin valmiina taka-ajoon ja Sullyn kohteeksi joutunut neito joutuu keskelle todellista hässäkkää. Hikoileva Matrix hyppää mimmin autoon ja käskee tätä seuraamaan Sullya. Sen sijaan että Matrix nöyrtyisi kyyristelemään auton etupenkillä, hän repii toisen etupenkeistä irti paljain käsin. Mies rupeaa selvästi lämpenemään. Auton omistava mimmi ei ota tempauksesta nokkiinsa ja esittäytyy Cindyksi. Nainen on muutenkin kummallisen rauhallinen ja vitsaileva ottaen olosuhteet huomioon. Kaksikko rupattelee leppoisasti niitä näitä ja small talk keskeytyy vasta kun Sully parkkeeraa pirssinsä läheiselle ostoskeskukselle.

Aktiiviuransa aikoina Matrix ei ole selvistikään erikoistunut varjostamistehtäviin, niin hillittömän mekkalan mies saa pystyyn ostarilla. Ensitöikseen Matrix joutuu kahnaukseen paikallisten ostaripoliisien kanssa ja takoo näitä turpiin olan takaa. Mies päihittää yksinään valehtelematta noin parikymmentä tyyppiä. Sullylta tämä ei jää tietenkään huomaamatta ja mies koittaakin päästä puhelimen ääreen välittömästi. Tähän aikaan matkapuhelimista ei ollut luonnollisesti tietoakaan joten Sully joutuu epäonnekseen turvatumaan klassiseen puhelinkoppiin. Matrix nostaa koko hökötyksen ilmaan ja takoo vielä kaupan päälle kymmenisen poliisia tajuttomaksi. Sully koitaa vielä paeta autollaan mutta Matrix nappaa miehen ja päätyy roikottamaan tätä rotkon reunalla yhdellä kädellä. Tarkkasilmäisimmät voivat bongata Sullyn lahkeesta pilkistävän turvavaijerin, mutta eihän se ole niin justiinsa. Lopulta Matrix saa kaivettua tietonsa ja Sully kohtaa painovoiman vittumaiset puolet.

Matkalla seuraavaan kohteeseen Matrix ja Cindy vaihtavat lisää kuulumisia. Matrix toteaa olevansa yksinhuoltaja sillä Jennyn äiti kuoli synnytyksessä. Jennyn kasvaessa hän oli liian usein poissa, tappamassa ihmisiä. Nyt hän haluaisi vain viettää aikaa tyttärensä kanssa. Sniff. Cindy kuuntelee tarinaa liikuttuneena. Katsoja pyyhkii kyyneleet poskiltaan leuka väpättäen.


Toimintaa ja tissejä.

Seuraava kohde on Bill Duken näyttelemä Cooke, joka majailee paikallisessa hotellissa. Matrix ja Cindy hiippailevat paikalle eikä aikaakaan kun Matrix ja Cooke ottavat verisesti yhteen. Nyrkkien lisäksi miehet mittelevät verbaalisesti ja moinen battlaus saa Cindyn tuumimaan että machoilu rupeaisi pikkuhiljaa jo riittämään. Matrixin kuulustelutaktiikka kuitenkin ontuu kun mies lävistää Cooken rintalastan metrisellä metallitangolla. Tämän jälkeen neuvottelut eivät juurikaan etene ja Cooken viimeisiksi sanoiksi jäävät veriset korahdukset.

Matrix ja Cindy käyvät nuuskimassa lisätietoja ja kaikki merkit viittaavat siihen että Jennya pidetään mystisellä saarella. Kohde on kuitenkin tuntematon eikä sinne voi lähteä paljain käsin. Matrix nappaa jostain kaivinkoneen ja täräyttää sillä paikallisen asekaupan seinästä sisään. Ilmeisesti tämä älyn ylipappi ei ole ymmärtänyt murtovarkauden syvintä olemusta. Matrix latoo kuitenkin kärryn täyteen kranaatteja, pistooleja, sinkoja, raketinheittimiä ja muita isojen poikien leluja. Intohimoisen shoppailun keskeyttää kuitenkin poliisi joka on jostain syystä osannut löytää paikalle. Eihän Matrixin möykän kuullutkaan varmasti kuin puoli kaupunkia. Kytät nappaavat Matrixin maijaansa ja matka näyttää tyssäävän tähän.

Cindy on kuitenkin onnistunut pakenemaan paikalta ja hän päättääkin vapauttaa Matrixin. Naisen logiikka saa uuden merkityksen kun neito kaivaa auton takapenkiltä raketinheittimen ja ampuu tällä kohti Matrixia kuljettavaa maijaa. Auto räjähtää liekkeihin ja lentää kyljelleen. Yskivä Matrix ryömii kuitenkin esiin savun keskeltä ja ihmettelee kuinka Cindy osasi käyttää kyseistä vempainta. "Luin ohjeet", toteaa mimmi. Niinpä tietenkin.

Kaksikko varastaa lentokoneen (jonka Matrix muuten käynnistää takomalla sitä nyrkillään) ja aloittaa kohtalokkaan matkansa kohti mystistä saarta. Maan kamaralla Komentaja Kirby on päässyt Matrixin kannoille seuraamalla tuhon jälkiä. Hän kehottaa kaikkia valmistautumaan kolmanteen maailmansotaan.

Matkalla saarelle Matrix joutuu käymään pienen neuvottelun ilmatilan käytöstä paikallisen rannikkovartioston kanssa. Kohtaus ei ole itsessään olennainen mutta vilahtaapa siinä yksi valkokankaan aliarvostetuimmista kasvoista, aina yhtä mainio Bill Paxton. Arskan elokuvista saatat muistaa hänet True Liesin uskomattoman niljakkaana Simonina, ja olihan mies myös mukana Predatorin jatko-osassa. Bill Dukehan teki jo elämänsä roolin kyseisen sarjan ensimmäisessä osassa, jota tässäkin blogissa on jo aiemmin käsitelty.

Saarella Bennett rupeaa jo pikkuhiljaa ottamaan kierroksia ja mies valmistautuu henkisesti Matrixin saapumiseen. Hän pitää Ariusin palkkasotilaita pelkkänä vitsinä ja kertoo tälle rehvakkaaseen tyyliinsä tappavansa nämä halutessaan silmänräpäyksessä. Arius epäilee Bennettin itsensä olevan peloissaan tilanteessa. Bennett myöntää asian. Jokainen fiksu henkilö pelkäisi Matrixia. Bennettillä on kuitenkin ässä hihassa, Matrixin tytär. Väistämätön yhteenotto lähenee. Hikikarpalot rupeavat pikkuhiljaa ilmestymään katsojan ohimoille.


And I'm all outta gum.

Val Verdessä Matrixia lentokentällä odottavat kaitsijat kokevat elämänsä yllätyksen kun Matrixin sijaan koneesta kannetaan ulos menehtynyt oman jengin jäsen. Matrixin pako paljastuu ja miehet syöksyvät suoraan puhelimen äärelle. Arius saa tiedon, ottaa sen tyynen rauhallisesti vastaan ja komentaa Bennettin tappamaan Jennyn. Viiksimies luo vinon hymyn ja lataa aseensa.

Miehet eivät kuitenkaan tiedä että vastarinta on jo myöhäistä. Matrix on saapunut paikalle massiivisen asearsenaalinsa kanssa. Heti rantautumisensa jälkeen mies sonnustautuu ultimaattiseksi tappokoneeksi ja saammekin seurata tilannetta herkullisten lähikuvien kautta. Yksikään aseenlataus, kengännauhojen kiristys tai camomaalin sutaisu ei mene ohi. Mies koristautuu kuin joulukuusi. Taustamusiikin tempo kiihtyy. Matrixin uskomattomat, rasvatut lihakset kimaltelevat auringossa. Hänen katseensa kertoo kaiken olennaisen. Hän on tullut hakemaan tytärtään ei kukaan tai mikään voi estää häntä.

Matrix aloittaa odysseiansa väkevästi. Ensimmäiset sotilasuhrit saavat maistaa kylmän teräksen kuolettavaa suudelmaa kun Matrix yllättää heidät takaapäin ja penetroituu heihin väkivaltaisesti. Viholliset korisevat tuskissaan. Matrix viskoo veitsiä kuin mestarikokki ja ne päätyvät sotilaiden aataminomeniin. Tuomipäivän kellot aloittavat soimisensa.

Matrix lyö lisää löylyä pesään ja sijoittaa räjähteitä rakennusten lähettyville. Konekiväärit laulavat ja luodit viuhuvat joka suuntaan Matrixin ympärillä. Sotilaat yrittävät kaikkensa mutta ilmeisesti liikkumattomaan kohteeseen osuminen esteettömässä, tasaisessa maastossa on sula mahdottomuus. Matrix kipittää karkuun ja taustalla ilmeisesti Ikean lastulevyskeidasta rakennetut huushollit räjähtelevät pillun päreiksi. Sisällä Ariuksen kartanossa Bennett hiplailee kyrp... veistänsä ja puhuu itsekseen. Hän tietää mitä on tulossa.


Matrix elementissään.

Seuraavaksi Matrix kaivaa repustaan raketinheittimen. Kartanon portti ja lähestyvä sotilasauto saavat kyytiä ja uhriluku rupeaa kasvamaan eksponentiaalisissa määrin. Matrix lähestyy kartanoa ja sen piha-alueella varsinaiset peijaiset vasta alkavat. Kymmenet ja kymmenet Ariuksen miehet menettävät henkensä, milloin elottomasti kaatuen, milloin akrobaattisen ilmalennon päätteeksi. Matrix rynkyttää isoa tykkiään pitkin pihamaata ja laukoo lyijylastiaan vihollisjoukkojen päälle. Mies kiihdyttää tahtiaan väkimäärän kasvaessa. Räiske on uskomatonta. Tämä ei ole enää kirurgintarkkaa murhaamista, tämä on silkkaa eläimellistä hurmosta, aistien varassa tapahtuvaa elämän ja kuoleman ikuista kaksintaistelua kohtalon trapetsinarulla! Matrix tappaa talossa ja puutarhassa. Tänään hän ei ole pelkkä rakastava perheenisä. Hän on jotain muuta. Hän on kylmä, tunteeton tappokone. Hän on terminaattori.

Yksi loppusuoran huikeimmista hetkistä on jo legendaarikseksi kasvanut vajakohtaus. Kranaatin vahingoittama Matrix nilkuttaa turvaan pieneen mökkiin ja vihollisjoukko ympäröikin tönön välittömästi. Konepistoolit laulavat kuorossa kun luotisade tuhoaa vajan lähes kokonaan. Kun sotilaat syöksyvät sisään löytääkseen Matrixin ruumiin, hyppää mies katosta kuin ninja ja ryhtyy puutarhatöihin toden teolla. Sirkkelinterät, viidakkoveitset ja hangot toimivat väkivallan instrumentteina kun Matrix pilkkoo vastustajiaan yksi kerrallaan. Raajat lentelevät ja terät lävistävät kalloja. Joissain maissa tämä kohtaus jäi leikkaushuoneen lattialle. En tajua miksi.


"You're beautiful", laulaisi James Blunt tässä vaiheessa.

Sisällä kartanossa Jenny on onnistunut pakenemaan rakennuksen pannuhuoneeseen Bennett kannoillaan. Matrix taistelee tiensä läpi kattojen ja pihamaan ainoastaan kohdatakseen aseistautuneen Ariuksen. Koko muu armeija on jo heittänyt lusikan nurkkaan. Kaksikko selvittelee välejään pienimuotoisen tulitaistelun kautta mutta lopputulos ei varsinaisesti yllätä: Matrix tyhjentää lippaan Ariuksen ruhoon ja tämä mätkähtää ikkunan ja parvekkeen kautta kivitykseen.

Bennett on onnistunut nappaamaan Jennyn kiinni höyryisessä pannuhuoneessa. Matrix seuraa jälkiä vainukoiran lailla mutta Bennett onnistuu silti yllättämään hänet. Luoti haavoittaa Matrixin olkapäätä ja mies kaatuu kenttään. Bennett pitää Jennya tiukassa otteessaan ja karjahtelee Matrixille olevansa tämän taistelun voittaja. Vain viimeinen sinetti puuttuu. Matrix tuntee kuitenkin vanhan oppipoikansa heikkoudet ja ryhtyy harjoittamaan psykologista sodankäyntiä. Hän tietää Bennettin janoavan henkilökohtaista voittoa ja Matrixin lopullista nöyryytystä. Matrix ryhtyykin viettelemään Bennettia vanhanaikaisille puukkohippasille, jossa paremmuus selvitettäisiin alkukantaisin metodein. Ensimmäisenä kuollut häviää. Bennett aloittaa mielipuolisen naamanvääntelynsä. Matrix hiipii lähemmäs ja jatkaa flirttailuaan tummalla ja rauhallisella, jopa hieman eroottisella äänensävyllä. "Tiedän että haluat minut", kiusoittelee Matrix. Bennettin pääkopassa pyörivät miljoonat tunnekuohut. Hän tajuaa mahdollisuutensa tulleen ja heittää aseensa ja Jennyn pois. "En tarvitse asetta enkä tyttöä", mylvii Bennett. Mies päästää uskomattoman parkaisun ja syöksyy Matrixin päälle kuin kiimainen leijona. Jäljellä on enää kaksi miestä ja vain toinen voi selvitä.


It's party time!

Titaanien taistelun ensimmäinen vaihe koostuu veitsimittelöstä. Miehet silmäilevät toisiaan. Kumpikaan ei halua tehdä ensimmäistä siirtoa eikä siten ensimmäistä virhettä. Bennett pyörittelee sormiaan. Matrix jatkaa tuijotteluaan. Molemmat pääsevät antamaan toisilleen muutaman kivuliaan viillon jonka jälkeen Bennett saa Matrixin seinä selkää vastaan. Seuraa klassinen "veitsi kohti naamaa"-puserrus joka tuttuun elokuvatyyliin päättyy sankarimme onnekkaaseen voittoon. Bennett kuitenkin vaikuttaa vielä tässä vaiheessa vahvemmalta voittajaehdokkaalta joten hän vie tämän erän. Tasapuolisuuden nimissä muistutettakoon että Matrix on jo samana iltana mitellyt voimiaan muutaman muunkin vastustajan kanssa.

Veitsivääntö päättyy kun taistelijamme mätkähtävät oven läpi alemmalla tasolle, suoraan hehkuvien uunien viereen. Bennett käy jälleen päälle aggressiivisemmin ja hän saakin Matrixin maan tasolle. Bennett ryhtyy mätkimään Matrixia rautaputkella ja onnistuukin saamaan perille tuskallisen monta murskaavaa iskua. Matrix älisee maan pinnassa tuskissaan ja koittaa suojata itseään henkensä uhalla. Ei näytä hyvältä.

Bennett paiskaa Matrixin kohti helvetin tulisia portteja, tarkemmin sanoen kohti palavaa ja avonaista uunia. Miehet vääntävät ja ääntelehtivät kuin primitiiviset ihmisapinat. Tämä selviytymistaistelu on tuttu jokaiselle luontodokumentteja katsoneelle. Jokaisella alueella on saalistaja ja uhri. Rauha ja sovinto ovat tässä tapauksessa tyhjänpäiväisiä käsitteitä. Katsoja voi tuntea polttavat liekit ihollaan kun miehet vuorottelevat ja pyörivät tuli ympärillään. Kumpikaan ei suostu kuitenkaan taipumaan ja matka jatkuukin eteenpäin.

Pannuhuoneen höyry sakenee mutta kumpikaan näistä alfauroksista ei edes harkitse perääntymistä. Matrix onnistuu upottamaan vakuuttavan iskusarjan Bennettin vatsamakkaroihin jonka johdosta tämä lentää kohti sähkökaappia. Toisin kuin voisi luulla, mies ei kuitenkaan käristy elävältä vaan saa suorastaan yliluonnolliset voimat. Super-Bennett mätkii Matrixia olan takaa ja matsi näyttää olevan taputeltu. Tuttuun tapaansa mies ei osaa edelleenkään pitää turpaansa kiinni vaan jatkaa herjaamistaan. Super-Bennett julistaa Matrixin olevan kuollut mies. Vanha kommando on kuitenkin eri mieltä asiasta. "Bullshit!", karjaisee Matrix ja aloittaa viimeisen nousunsa.


Kuoleman katseet.

Epätoivon hetkellä ihmisen kerrotaan löytävän itsestään piilotettuja, padottuja voimia. Fyysistä ja henkistä kanttia jonka olemassaolosta emme edes tienneet. Taistelutahtoa, motivaatiota, uskallusta. Kahleista vapautuvaa energiaa joka saa meidät takaisin jaloillemme. Sisäistä tulta, joka nostaa meidän tuhkasta Feenix-linnun tavoin.

Talvea seuraa kevät.
Pimeyttä seuraa valo.
Kuuta seuraa aurinko.
Universumin kiertokulku on vääjäämätöntä.


"Oi Matrix, katso, Sinun päiväs koittaa,
yön uhka karkoitettu on jo pois,
ja aamun kiuru kirkkaudessa soittaa
kuin itse taivahan kansi sois.
Yön vallat aamun valkeus jo voittaa,
sun päiväs koittaa, oi kommando.

Oi nouse, John, nosta korkealle

pääs seppälöimä suurten muistojen,
oi nouse, Matrix, näytit maailmalle
sä että karkoitit orjuuden
ja ettet taipunut sä sorron alle,
on aamus alkanut, tappaja peloton."


Ja siinä samassa se tapahtuu. Ratkaiseva hetki joka katkaisee Matrixin lopulliselta näyttäneen alamäen. Ylösnousemuksen aika on nyt. Mies puristaa nyrkkinsä kiinni, vääntää kasvonsa armottomaan irvistykseen ja nousee jaloilleen. Galaksit räjähtelevät. On tullut aika lopettaa tämä pelleily. "When you're pushed, killing is as easy as breathing", totesi eräskin filosofi. Naulan kantaan.

Kuin uudelleensyntynyt Matrix takoo Bennettia kuin viimeistä päivää. Virheetön mutta silti raivokas kombo kukistaa Bennettin ja tämä paiskautuu vasten valtaisaa höyrykattilaa. Mies vuotaa verta kuin pistetty sika eikä hänestä löydy enää taistelutahtoa. Viimeisenä epätoivoisena tekonaan Bennett kaivaa jostakin uzin, mutta Matrix pistää vielä paremmaksi kättä pidempää valittaessa. Paljain käsin hän repäisee seinästä irti rautaputken ja kiskaisee tämän kohti Bennettiä lähes keihäänheittäjämäisellä raivolla. Putki lävistää Bennettin rasvaisen vartalon kuin kuuma veitsi voin. Kattilan höyry pakenee miehen lävitse. Matrix pohtii hetken one-lineriaan ja päästää sen jälkeen suustaan klassiset sanat: "Let off some steam, Bennett!". Jenny seuraa tilannetta sivusta hymyillen. Hän on isästään ylpeä. Syystäkin.

Sotatanner vaikenee vihdoin. Armeijan helikopterit saapuvat paikalle, ja se on varma merkki elokuvan päättymisestä. Sotilasjoukot ovat kuitenkin myöhässä. Jäljellä ei ole enää kuin kymmeniä, satoja, tuhansia ruumita sekä palavia rakennuksia. Kaiken tuhon keskellä astelee John Matrix kantaen tytärtään. Rivisotilaat luovat kolossiin kunnioittavia katseita. Kukaan heistä ei sano mitään. Sanoja ei tarvita.

Yksi ihailijoista on paikalle saapunut Kirby joka on myös selvästi vakuuttunut näkemästään. Hän yrittää taivutella Matrixia takaisin kunnon toimintaan armeijan leiviin. Matrix on kuitenkin päätöksensä tehnyt. Sodat on hänen osaltaan sodittu, hän haluaa palata kotiinsa peurojen ja vuorien keskelle. Ei enää ruumiita, ei enää jättimäisiä aseita, ei paidattomia painimatseja toisten miesten kanssa. Ei enää mitään sellaista. Tämä oli hänen viimeinen tehtävänsä.

Kirby jää rannalle katselemaan kun Matrix nousee koneeseen tyttärensä kanssa. Mies jättää entiselle johtajalleen sekä elämälleen hyvästit ja painaa kytkintä.

Myös Cindy on mukana. Joku saa tänään pillua.


Isäni on Turbomies.

Vaikka Kirbyn viimeiset sanat jättivätkin takaportin auki mahdollista jatko-osaa varten, ei Commando 2 nähnyt ikinä päivänvaloa. Huolimatta hyvästä vastaanotosta niin kriitikoiden kuin yleisönkin suunnalta, Arnold Schwarzenegger ei ollut kiinnostunut jatkamaan John Matrixin tarinaa. Järkevää selitystä ratkaisulle ei löydy ja kyseessä oli tuskin pelko leimautumisesta yhden roolin vangiksi. Erään teorian mukaan Schwarzenegger ei vain yksinkertaisesti uskonut jatko-osien voimaan Conan Hävittäjän huonon vastaanoton vuoksi. Luojan kiitos mies muutti myöhemmin kantaansa ainakin Terminatorin suhteen.

Kieltäytymisestä seurasi kuitenkin paljon hyvääkin: Alunperin Commandon jatko-osaa varten tehty käsikirjoitus otettiin uudelleen käsiteltäväksi. Viidakkoseikkailun sijaan taistelut tultaisiin käymään yhdessä rakennuksessa, tarkemmin sanottuna valtavassa Nakatomi-tornikerrostalossa. Yksi mies vastaan terroristit. Matrix-sukunimi vaihtui McClaneen ja Schwarzenegger muuan Willisiin. Mutta se lienee jo täysin toinen tarina.

Commando edustaa edelleen 80-luvun toimintaelokuvien kirkkainta kärkeä ja se on huomattavasti mainettaan parempi teos. Okei, se ei sisällä Die Hardin ilkkuvaa huumoria tai Predatorin piinaavaa tunnelmaa, ei erityisen hienoja näyttelijäsuorituksia eikä mahdottoman nokkelaa juontakaan. Commandon vahvuus onkin juuri siinä että se ei edes yritä olla mitään muuta kuin mitä se on. Puolitoistatuntinen tanakka paketti rajua toimintaa, isoja lihaksia, yli-inhimillisiä suorituksia, viiksiä, räjähdyksiä ja kunnon jytinää. Hengähdystaukoja ei juurikaan tarjota eikä niitä osaa edes kaivata tapahtumapaikkojen vaihtuessa yhtenään. Paketin kruunaa Schwarzeneggerin piinkova karisma ja kuolemattomat lausahdukset. Vaikka mies on tehnyt myöhemmin jos jonkinmoisia yrityksiä komedian ja politiikan puolelle, ovat Commandon kaltaiset elokuvat miehen ominta alaa. Teos niputtaa kaikki klassisten toimintaelokuvien toimivimmat kliseet yhteen lähes definitiivisellä tavalla.

Elokuva on yksi kaljanhuurteisten iltojen klassikoista ja toimii parhaiten nautittuna hyvässä kaveriporukassa. Kun kaipaat elokuvaa mikä saa sinut nauramaan, hytkymään innosta ja paiskimaan ylävitosia vierustoverisi kanssa, on Commando loistava valinta.

1 kommentti: